civilek civilkedni tanulnak profi civilektől

civilek civilkedni tanulnak profi civilektől

Detroit Spirit

Civil megoldások 1.

2015. április 27. - külföldiügynök

Az egykor virágzó, kétmillió lakosú Detroitban ma 650 ezer ember él. Komplett utcák ürültek ki, elhagyott háztömbök sorakoznak a sugárutakon. Az átlagéletkor 59 év, az itt született fiatalok menekülnek. A munkanélküliségi ráta 14%, a fiatalok körében ez eléri a 40%-ot. Az afroamerikai lakosok aránya meghaladja a 80%-ot. Detroitot a gazdasági válságtól kezdve, a korrupt vezetőkön át, bankcsődök és gyárbezárások tették élhetetlenné.

 detriot.jpg

Korábban Amerika 5. legnagyobb városában, az autóipar fellegvárában most csak az igazán elszántak maradtak, akik szívvel, lélekkel hisznek Detroitban. De ők most újra életet visznek a városba. A sok kudarc, csőd és a kiábrándító politikusok utána az új vezetés a civilekre bízta a várost. A két éve megválasztott polgármester 15 közösség építőt bízott meg, hogy járják a városrészeket, beszélgessenek az emberekkel, gyűjtsék össze a helyiek igényeit, indítsanak közös programokat, projekteket. Vicki Kovari a Neighbourhood Department, a közösségépítő csapat vezetője szerint a közösségre és a civilekre kell és megéri építeni. A detroiti vezető szerint a helyi közösségek nagyon sok olyan feladatot vesznek át, ami igazából a város feladata lenne, de a csőd miatt nincs rá forrás. Ilyen például a parkok tisztán tartása. Egy-egy parkot helyi közösségek örökbe fogadhatnak, a gondoskodásért cserébe pedig eseményeket szervezhetnek oda szabadon és ingyenesen.

Ennél nagyobbat álmodott Tom Woiwode, ő nem egy parkot, hanem a folyó partszakaszát fogadta örökbe. A városiak 15 évvel ezelőtt nem tudtak lemenni a folyó partjára, nem volt összeköttetés a város és a part között. Civil szervezetek- Tom alapítványával az élén- lakókkal összefogtak és a 10 kilométeres partszakasz rehabilitációjáért kezdtek el lobbizni. A városvezetés támogatása után már csak a befektetőket kellett megnyerni, de az elszánt csapatnak, bár évekbe telt, de ez is sikerült. A part azóta is folyamatosan bővül: parkok, éttermek, kávézók, játszóterek és bicikli út épült. Detroit leglátogatottabb része lett.

részletek: http://detroitriverfront.org/our-story

 

Detroitból nemcsak menekülnek az emberek. Igaz, akik ide születtek fiatalok, hamar elhagyják a várost. Az elmúlt pár évben egy ellentétes folyamat is elindult, hipszterek, művészek költöztek be a városba, akik izgalmasnak tartják az éledező várost. Persze az se elhanyagolható szempont, hogy elég olcsón lehet ingatlanokat vásárolni. Egy 70 négyzetméteres lakásba már 30000 dollárért beköltözhetünk. 

A bejegyzés trackback címe:

https://kulfoldiugynok.blog.hu/api/trackback/id/tr927401532

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Atem Agrav 2015.04.27. 15:27:21

Jó olvasni egy igazi külföldi ügynöktől :-) Megosztva a Civilkollégiumon!
süti beállítások módosítása